Skip to main content

Orkut

Orkut to nazwa sieci społecznościowej, która była szczególnie popularna w Brazylii. Platforma komunikacyjno-kontaktowa umożliwiała swoim użytkownikom pielęgnowanie nowych i starych znajomości. Podając informacje o sobie, użytkownicy o podobnych zainteresowaniach mieli się wzajemnie odnajdywać. Sieć społecznościowa istniała jednak tylko przez dziesięć lat, ponieważ platforma została ostatecznie zamknięta w 2014 roku.

Historia sieci Orkut

Pracownik Google Orkut Büyükkökten Rozwinął sieć w 20 procentach swojego czasu pracy, który miał do dyspozycji. Jego projekt wystartował 22 stycznia 2004 roku, na krótko przed uruchomieniem Facebooka, a platforma była utrzymywana przez Google. Na początku większość użytkowników pochodziła z USA. Jednak sieć społecznościowa szybko się rozprzestrzeniła, zwłaszcza w Ameryce Południowej. Projekt ten odniósł szczególny sukces w Brazylii.

Już pod koniec czerwca 2004 r. udział użytkowników brazylijskich znacznie przewyższał udział użytkowników amerykańskich. W kolejnych latach liczba brazylijskich profili stale rosła, podczas gdy liczba zarejestrowanych użytkowników z USA gwałtownie spadła. Już 30 stycznia 2006 r. 72,91 procent użytkowników pochodziło z Brazylii. Wielojęzyczna platforma kontaktowa i komunikacyjna nie była w stanie zaistnieć na innych kontynentach.

Podział i zamknięcie

W 2008 roku Google wydzieliło tę operację do swojej brazylijskiej filii. W tym czasie było około 60 milionów użytkowników Orkuta, z czego 53,94 procent pochodziło z Brazylii. Na drugim miejscu uplasowali się użytkownicy z Indii (17,06 proc.), a na trzecim z USA (15,13 proc.). Udział użytkowników z Pakistanu wyniósł 1,19 proc. Udziały użytkowników z innych krajów plasowały się poniżej jednego procenta.

Wraz z wprowadzeniem na rynek Google+, który został uruchomiony 28 czerwca 2011 roku, Grupa straciła zainteresowanie swoim portalem społecznościowym. Przynajmniej można było aktywować wymianę danych w ustawieniach profilu. W ten sposób treści publikowane na Orkut trafiały na profil Google+ danego użytkownika. Użytkownicy mogli też przenosić popularne posty na Google+ na profil de facto poprzednika.

Ta opcja była jednak tylko rozwiązaniem tymczasowym. 30 czerwca 2014 r. brazylijscy urzędnicy Google ogłosili zamknięcie sieci społecznościowej. Użytkownicy mogli wyeksportować swoje dane użytkowników za pomocą Google Takeout. W tym momencie nie można już było tworzyć nowych profili. W ramach kontynuacji projektu, Büyükkökten założył nową sieć o nazwie Hello.


Masz jeszcze jakieś pytania?

Prosimy o kontakt z nami


Dalsze treści