Skip to main content

Orkut

Orkut to nazwa sieci społecznościowej, która była bardzo popularna, zwłaszcza w Brazylii. Platforma komunikacyjno-kontaktowa umożliwiała swoim użytkownikom pielęgnowanie nowych i starych znajomości. Użytkownicy o tych samych zainteresowaniach mieli odnajdywać się nawzajem po wpisaniu swoich danych osobowych. Jednak sieć społecznościowa istniała tylko przez dziesięć lat, ponieważ platforma została ostatecznie zamknięta w 2014 roku.

Historia sieci Orkut

Pracownik GoogleOrkut Büyükkökten Rozwinął sieć w ciągu 20 procent czasu pracy, który miał do dyspozycji. Jego projekt wystartował 22 stycznia 2004 roku, na krótko przed uruchomieniem Facebooka. Google prowadził platformę. Na początku większość użytkowników pochodziła z USA. Jednak sieć społecznościowa szybko się rozprzestrzeniła, zwłaszcza w Ameryce Południowej. Projekt ten odniósł szczególny sukces w Brazylii.

Do końca czerwca 2004 r. liczba użytkowników brazylijskich znacznie przekroczyła liczbę użytkowników amerykańskich. W kolejnych latach liczba profili brazylijskich nadal rosła, podczas gdy liczba rejestrujących się Amerykanów gwałtownie spadła. Na dzień 30 stycznia 2006 r. 72,91% użytkowników pochodziło z Brazylii. Wielojęzyczna platforma kontaktowa i komunikacyjna nie była w stanie zaistnieć na innych kontynentach.

Podział i zamknięcie

W 2008 r. firma Google przeniosła swoją działalność do brazylijskiej spółki zależnej. W tym czasie na stronie Orkut było około 60 milionów użytkowników, z czego 53,94 procent pochodziło z Brazylii. Na drugim miejscu uplasowali się użytkownicy z Indii (17,06 proc.), a na trzecim z USA (15,13 proc.). Udział użytkowników z Pakistanu wyniósł 1,19 proc. Użytkownicy z innych krajów stanowili mniej niż jeden procent.

Wraz z wprowadzeniem na rynek Google+który został uruchomiony 28 czerwca 2011 r., grupa straciła zainteresowanie swoim portalem społecznościowym. Przynajmniej można było aktywować wymianę danych w ustawieniach profilu. W ten sposób treści publikowane na Orkut trafiały na profil Google+ danego użytkownika. Użytkownicy mogli również przenosić popularne posty na Google+ na profil de facto poprzednika.

Ta opcja była jednak tylko rozwiązaniem tymczasowym. W dniu 30 czerwca 2014 r. brazylijscy menedżerowie Google ogłosili zamknięcie sieci społecznościowej. Użytkownicy mogli eksportować swoje dane użytkowników poprzez Google Takeout. W tym czasie nie można już było tworzyć nowych profili. W ramach kontynuacji projektu, Büyükkökten założył nową sieć o nazwie Hello.


Masz jeszcze jakieś pytania?

Prosimy o kontakt z nami


Dalsze treści